Избор на система за отопление и охлаждане

Vertiga

За да определим основните елементи на една инсталация за отопление и охлаждане трябва да съобразим множество обективни и субективни фактори. Може да се окаже, че най-скъпият и модерен вариант е излишен или икономически необоснован. Системата трябва да се разглежда като инвестиция във времето през призмата на надеждността, практичността, удобството, икономията на време и енергия и много други съпътстващи детайли. През годините нашите специалисти са се сблъсквали със спецификата на повечето от системите, които се предлагат от надеждните производители на отоплителна и климатична техника и могат да обосноват най-доброто решение за различните нужди на нашите клиенти.Основно можем да разделим най-често изгражданите инсталации на два основни типа. Инсталации само за отопление и инсталации за отопление и охлаждане.

ОПЦИИ

При първия вариант най-често използваните поради надеждността си и ефективността си са пелетните котли, газовите кондензни котли и термопомпите за отопление. Предлаганите от нас термопомпени агрегати са с много висок коефициент на преобразуване на енергията. Това означава, че изразходвайки 1 kW електрическа енергия могат да произведат до 5 kW енергия за отопление или охлаждане. За инсталации само за отопление разполагаме с високотемпературна термопомпа, която загрява водата до 80ºС и може да се използва при вече съществуващи инсталации като замества ТЕЦ, котли на твърдо гориво или конвенционални газови котли. Всички изброени генератори на топлинна енергия могат да се свържат с бойлер за производство на битова гореща вода посредством серпентина и да намалят разходите ви драстично спрямо стандартните чисто електрически бойлери.

В случаите, които изискват отопление и охлаждане съществуват различни комбинации между пелетни или кондензни газови котли и климатици или комбинирана термопомпа за отопление и охлаждане. За по големи сгради може да се използва и термопомпена система VRV. Ако сградата е в планински район където зимно време температурите падат за дълъг период от време под -15ºС може да се комбинира термопомпа за отопление и охлаждане и друг генератор на топлинна енергия като пелетен котел, който да се включва когато температурите станат твърде ниски. При температури под -15ºС коефициентът на преобразуване на термопомпените системи пада драстично и икономията на енергия намалява. На база статистиките за определен район може да се изготви икономическа обосновка, която да покаже дали е изгодно от финансова гледна точка да се добави допълнителен генератор на топлинна енергия за най-студените зимни дни.

ЕНЕРГИЯ ЗА ОТОПЛЕНИЕ И ОХЛАЖДАНЕ

Произведената енергия за отопление или охлаждане трябва да достигне до вашите жилищни помещения и това се постига посредством тела за отопление и/или охлаждане. Когато инсталацията изисква само отопление избираме конвектори базирани на технологията LowH2O с естествена конвекция, които са напълно безшумни, не изсушават въздуха и равномерно разпределят топлината в помещението без да оставят студени точки. LowH2O е технология за изработка на топлообменници патентована от белгийския производител JAGA N.V., която се отличава с множество предимства пред сходните продукти от този вид. Най-добрата циркулация, най-високото топлоотдаване и щадящите околната среда материали както и многото други преимущества се допълват и от 30 годишна гаранция. Технологично преимущество е и възможността на тези топлообменници да отдават топлина към помещението когато циркулиращият през тях флуид е с температура над 35ºС. Това прави тази технология основен елемент от всяка една модерна енергоефективна инсталация използваща кондензен газов котел или термопомпен агрегат.

ХАРАКТЕРИСТИКИ

Естествено термопомпата може да се ползва както за отопление така и за охлаждане. В този случай предлагаме същата нискотемпературна и икономична система LowH2O, но този път в комбинация с вентилатори за принудителна вентилация, които да издигат във въздуха постъпващият от термопомпата студен флуид.
Идеалният вентилаторен конвектор би съчетавал в себе си възможността за отопление, охлаждане, доставяне на свеж въздух в помещението и хубав външен вид. Това звучи сложно, но не е невъзможно. Предлаганите от нас вентилаторни конвектори Briza са точно това. В допълнение дизайна им не е просто хубав а е дори нещо повече, тези конвектори могат да бъдат акцент в интериора. Друго предимство е надеждния и най-тих в своя клас тангенциален вентилатор с плавно регулиране на силата на въртене.

В някои от модерните сгради отделящи основно място не само на практичността и икономията, но и на дизайна, основно място заема простора. Там където е важна гледката и прозорците обхващат цялото пространство от пода до тавана, ние предлагаме конвекторите Micro Canal, Clima Canal или Quadro Canal, в зависимост от нужните мощности. Тези модели са вентилаторни конвектори за вграждане в пода завършени с декоративна решетка изработена от множество материали като естествен алуминий, естествена дървесина или полимери. Разнообразието от цветове и детайли е голямо а може и да се съобрази изцяло с вижданията на клиента или неговия архитект или дизайнер.

Всички изброени варианти на климатични тела могат да се комбинират и с подово отопление. Благодарение на сътрудничеството ни с производители, които са лидер в сферата на климатизацията ние предлагаме всички необходими компоненти за изграждане на нискотемпературно подово отопление с отлични характеристики и висока надеждност.

ПОПУЛЯРНИ СИСТЕМИ

Една от най-често изпълняваните от нас инсталации представляват комбинация между нискотемпературно подово отопление и вградени в пода конвектори LowH2o от JAGA. Това се отнася до голяма степен за инсталациите за отопление и охлаждане тъй като през зимния период подовото отопление създава приятно усещане на топлина в помещенията и не изстудява стъпалата на живущите при допир с пода. Вентилаторните конвектори Micro Canal, Clima Canal или Quadro Canal от своя страна обдухват всички прозорци в помещенията като създават термо мост и не позволяват на студения въздух да преминава навътре и предотвратяват появата на влага и конденз по стъклените повърхности.

Комбинацията от термопомпа за отопление, охлаждане и производство на битова гореща вода с нискотемпературно подово отопление и вентилаторни конвектори LowH2O създава равномерно отопление. Както и здравословна среда във вашата сграда като изразходва минимално количество електрическа енергия. Може да се комбинира с различни варианти за вентилация включващи различни филтри за пречистване на въздуха и рекуператори. Това още повече допринася за оптималното усвояване на използваната енергия.