Списание „НАШ ДОМ“ Икономия и удобство с инсталациите за отопление и охлаждане

НАШ ДОМ

ИКОНОМИЯ И УДОБСТВО С ИНСТАЛАЦИИТЕ ЗА ОТОПЛЕНИЕ И ОХЛАЖДАНЕ

За да определим основните елементи на една инсталация за отопление и охлаждане, трябва да съобразим множество обективни и субективни фактори. Може да се окаже, че най-скъпият и модерен вариант е излишен или икономически необоснован. Системата трябва да се разглежда като инвестиция във времето през призмата на надеждността, практичността, удобството, икономията на време и енергия и много други съпътстващи детайли. Основно можем да разделим най-често изгражданите инсталации на два основни типа. Инсталации само за отопление и инсталации за отопление и охлаждане.

При първия вариант най-често използвани са пелетните котли, газовите кондензни котли и термопомпите за отопление заради тяхната надеждност и ефективност. Препоръката е да се изберат термопомпени агрегати с много висок коефициент на преобразуване на енергията. Това означава, че изразходвайки 1 kW електрическа енергия, те могат да произведат до 5 kW енергия за отопление или охлаждане.

За инсталации само за отопление особено подходяща е високотемпературна термопомпа, която загрява водата до 80ºС и може да се използва при вече съществуващи инсталации, като замества ТЕЦ, котли на твърдо гориво или конвенционални газови котли.

Всички изброени генератори на топлинна енергия могат да се свържат с бойлер за производство на битова гореща вода посредством серпентина и да намалят разходите драстично спрямо стандартните чисто електрически бойлери.

ПРИ ОТОПЛЕНИЕ И ОХЛАЖДАНЕ

В случаите, които изискват отопление и охлаждане, съществуват различни комбинации между пелетни или кондензни газови котли и климатици или комбинирана термопомпа за отопление и охлаждане. За по-големи сгради може да се използва и термопомпена система VRV.

Ако сградата е в планински район, където зимно време температурите падат за дълъг период от време под -15ºС, може да се комбинира термопомпа за отопление и охлаждане и друг генератор на топлинна енергия като пелетен котел, който да се включва, когато температурите станат твърде ниски. При температури под -15ºС коефициентът на преобразуване на термопомпените системи пада драстично и икономията на енергия намалява. На база статистиките за определен район може да се изготви икономическа обосновка, която да покаже дали е изгодно от финансова гледна точка да се добави допълнителен генератор на топлинна енергия за най-студените зимни дни.

ДИНАМИКА

Произведената енергия за отопление или охлаждане трябва да достигне до жилищните помещения и това се постига посредством тела за отопление и/или охлаждане. Когато инсталацията изисква само отопление, избираме конвектори, базирани на технологията LowH2 O с естествена конвекция, които са напълно безшумни, не изсушават въздуха и равномерно разпределят топлината в помещението, без да оставят студени точки. LowH2O е технология за изработка на топлообменници, патентована от белгийския производител JAGA N.V., която се отличава с множество предимства пред сходните продукти от този вид.

ЦИРКУЛАЦИЯ

Най-добрата циркулация, най-високото топлоотдаване и щадящите околната среда материали, както и многото други преимущества се допълват и от 30-годишна гаранция. Технологично преимущество е и възможността на тези топлообменници да отдават топлина към помещението, когато циркулиращият през тях флуид е с температура над 35ºС. Това прави тази технология основен елемент от всяка една модерна енергоефективна инсталация, използваща кондензен газов котел или термопомпен агрегат. Естествено, термопомпата може да се ползва както за отопление, така и за охлаждане. В този случай се предлага същата нискотемпературна и икономична система LowH2O, но този път в комбинация с вентилатори за принудителна вентилация, които да издигат във въздуха постъпващия от термопомпата студен флуид.

Идеалният вентилаторен конвектор би съчетавал възможността за отопление, охлаждане, доставяне на свеж въздух в помещението и хубав външен вид. Това звучи сложно, но не е невъзможно и у нас се предлагат подобни вентилаторни конвектори.

ОКОЛО ПРОЗОРЦИТЕ

Там, където е важна гледката и прозорците обхващат цялото пространство от пода до тавана, се предлагат конвекторите Micro Canal, Clima Canal или Quadro Canal – вентилаторни конвектори за вграждане в пода, завършени с декоративна решетка, изработена от множество материали като естествен алуминий, естествена дървесина или полимери. Разнообразието от цветове и детайли е голямо, а може и да се съобрази изцяло с интериора.

Всички изброени варианти на климатични тела могат да се комбинират и с подово отопление. Една от най-често изпълняваните инсталации представлява комбинация между нискотемпературно подово отопление и вградени в пода конвектори LowH2O от JAGA. Това се отнася до голяма степен за инсталациите за отопление и охлаждане, тъй като през зимния период подовото отопление създава приятно усещане на топлина в помещенията.

Вентилаторните конвектори Micro Canal, Clima Canal или Quadro Canal от своя страна обдухват всички прозорци в помещенията, като създават термомост и не позволяват на студения въздух да преминава навътре и предотвратяват появата на влага и конденз по стъклените повърхности. Комбинацията от термопомпа за отопление, охлаждане и производство на битова гореща вода с ниско-температурно подово отопление и вентилаторни конвектори LowH2 O създава равномерно отопление и здравословна среда в сградата, като изразходва минимално количество електрическа енергия.

Може да се комбинира с различни варианти за вентилация, включващи различни филтри за пречистване на въздуха и рекуператори, които още повече допринасят за оптималното усвояване на използваната енергия.

LOWH2 O ТЕХНОЛОГИЯТА Е ВАЖЕН ИЗБОР ТАМ, КЪДЕТО НЕ СЕ ПРАВИ КОМПРОМИС С КАЧЕСТВОТО, КОМФОРТА И ВАШЕТО ЗДРАВЕ

Технологията на изработка на топлообменниците от този вид е базирана на производствени патенти, доказали се във времето. Материалите и сглобките са без компромис в качеството, поради което гаранционният период на изделията е 30 години. Тази технология гарантира:

– най-добрата циркулация за вашата отоплителна инсталация;

– най-високата изходна мощност;

– най-бързата реакция на температурни промени в помещението;

– най-ниското съдържание на вода в системата, което гарантира икономия;

– отдаване на топлина при много ниски температури от 30ºС;

– не изсушава въздуха, който дишате;

– не задържа прах;

– отоплителното тяло не се нагрява поради естествената конвекция, което предпазва вашите уреди, както и премахва възможността вие или децата ви да се опарят при допир, дори и в инсталацията ви да тече 90ºС вода;

– лабораторни изследвания показват от 9% до 16% спестяване на енергия спрямо други радиатори.

Дизайнът на отоплителните тела, базирани на технологията LowH2O, са завършени по различни начини така, че да отговорят на всякакви функционални и архитектурни решения. Гамата от продукти надхвърля 5000 варианта.

ЕТО НЯКОИ ОТ ТЯХ:

1. LowH2 O конвектор за вграждане
Удобно решение за минималистичен дизайн. Перфектно решение за вграждане без загуба на мощността на топлоотдаване. Спестява пространство. Възможност за вграждане на Twin Power топлообменник за по-голя- ма изходна мощност. 30 години гаранция на топлообменника.

2. GEO Horizontal
Топъл естествен камък със зърнеста структура, съчетан с революционната технология LowH2O Топла скала от естествен камък със зърнест строеж и минерален състав. Моделът Geo Horizontal се затопля отвътре чрез системата за централно отопление, а леко извитата повърхност на Geo излъчва топлина, която достига до всеки ъгъл на стаята. Освен това е снабден с отоплителен елемент LowH2O в задната част.

3. Clima Canal – вентилаторен конвектор за вграждане в пода
Дълбочина за вкопаване от 8,5 см. Прецизно нивелиране на решетката спрямо настилката в помещението. Компактни размери с много висока мощност. 3200W отоплителна мощност от едно тяло. Най-новите тангенциални вентилатори спомагат за плавно и мощно завихряне на въздуха при изключително ниски нива на шум. Изработени от екологични материали с висока здравина.

Модерен и семпъл дизайн с огромно разнообразие от материали. Натурален алуминий, неръждаема стомана или естествено дърво. Перфектна циркулация на флуида. Безпроблемно извеждане на конденз от топлообменника. 30 години гаранция на топлообменника.

4. Strada – Устойчиви и здрави
Вертикалните линии на алуминиевата решетка и плоският преден панел придават на Strada устойчив характер, откъдето идва и името на модела. Технологията, скрита зад формата, e внушителна. Отвътре се състои от мощен LowH2O елемент, който гарантира изключително бързо и идеално регулирано отопление във всяка сграда.

5. Knockonwood – Първият радиатор от натурално дърво
Дефинира нови стандарти в отоплението. Неговите форми са просто неустоими, а производителността му е изумителна.

Лъчезар Софронов, “Тотал Терм”

МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ВСИЧКИ НАШИ ПРОДУКТИ И ЦЕНИ В СЕКЦИЯ КАТАЛОЗИ