Операта в Осло – блестящ ледник, но комфортно затоплен отвътре благодарение на радиатори Jaga Mini Canal

Операта в Осло – блестящ ледник, но комфортно затоплен отвътре благодарение на радиатори Jaga Mini Canal

Изпълнена от гранит и бял италиански мрамор във формата на айсберг, напълно неразличима от околна среда особено през зимните месеци, сградата на Норвежката опера и балет е един от новите културни и архитектурни символи на Осло. Зданието е част от ECO-Culture, проект на Европейския съюз, който има за цел да демонстрира енергийно ефективни технологии във високоефективни, културни „зелени“ сгради, като се фокусира върху проектирането на системи, които минимизират потреблението на енергия за отопление, охлаждане, осветление и вентилация. Ето защо от мениджмънта на Операта в Осло избират отоплителна система Jaga Mini Canal, която осигурява комфортен климат с минимална консумация на енергия, а повече за проекта пред Инженер.bg разказаха от фирма Тотал Терм – официален партньор на Jaga за България.

Когато правителството на Норвегия решава да построи нова национална опера, то обявява публичен търг, който е оценяван и от широката общественост. Гласуват около 70 000 граждани, които избират от 350 проекта, а победител е архитектурното студио Snøhetta. В резултат е изградена ултра модерна оперна сграда, чиято цел е да се слее с околна среда, като демонстрира традиционните за Норвегия природни картини. „Когато се доближите до Операта в Осло, оставате с впечатление, че това е огромен ледник, който се плъзга във фиорда. Ефектът е постигнат с 39 000 бели каменни плочи, които свързват морето с покрива на сградата“, разказаха от Тотал Терм.

Операта се простира на 38 000 m2 и включва 3 сцени и 1100 помещения. Голямата концертна зала е със 1464 места, а двете по-малки са съответно със 190 и 400. Интериорът е почти изцяло изпълнен с дъбова облицовка.

Сградата печели наградата за културна сграда на Световния архитектурен фестивал в Барселона и наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура.

Но да се върнем на енергийната ефективност на ОВК системата. „Инсталирането на супер проводимите нагреватели Jaga предоставя на пространството модерно решение за отопление в съответствие със „зелената“ философия. Нагревателите Mini Canal осигуряват висока производителност на системата, като същевременно поддържат ниска консумация на енергия. Тази серия на Jaga се базира технологията Low-H2O, която гарантира, че въглеродните емисии са сведени до минимум, а нагревателите са в състояние да реагират бързо на всякакви промени в температурата. Важен фактор тук е, че сградата притежава напълно балансирана и контролируема хидравлична система“, поясниха от Тотал Терм.

Гамата нагреватели Mini Canal е с височина от 9 до 19 cm, което я превръща в оптимално решение за многоетажни сгради и повдигнати подове, а също така за пространства с големи прозорци, зимни градини, витрини и офиси.

Вътрешните елементи на Mini Canal са „невидими“, като са използвани лакирани тъмносиви компоненти. Единственият елемент, който привлича вниманието, е капакът на решетката, който може да бъде идеално пригоден, за да се впише в интериорното решение на пода или вътрешния дизайн. А скрит под него остава ултра бърз Low-H2O елемент.

„Съществува ясна връзка между теглото на радиатора, времето за реакция и енергийната му ефективност. Напълно логично малката маса се нагрява по-бързо от голямата маса. Радиаторите с ниско съдържание на вода са много по-леки. Така те не се нуждаят от предварително самозатопляне, а незабавно пренасят топлината в помещението. Ултрамодерният алуминиев и меден топлообменник Low-H2O реагира няколко пъти по-бързо от подово отопление или други радиатори. Освен това отоплението спира след достигане на оптималната стайна температура. Ето как радиаторите Jaga Low-H2O осигуряват по-голям комфорт с по-ниска консумация на енергия“, допълниха още от българското дружество.

Прочетете цялата статия на сайта на ИНЖЕНЕР.BG

МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ВСИЧКИ НАШИ ПРОДУКТИ И ЦЕНИ В СЕКЦИЯ КАТАЛОЗИ