Градски апартамент или къща в планината? Тотал Терм разглежда предимствата и недостатъците на различните отоплителни системи

отопление Тотал Терм

В разгара на отоплителния сезон вероятно за много потребители на преден план излизат някои недостатъци на отоплителната им система. Това е причина да се обмислят евентуалните варианти за промяна или избор на напълно ново решение, което да гарантира необходимия комфорт, икономичност и разбира се, съответствие със съвременния лайф стайл. „Изборът на оптимална отоплителна система зависи от множество фактори – локация на обекта, достъп до електропреносна или газопреносна мрежа, възможности за първоначална инвестиция и мн.др.“, коментираха пред Инженер.bg от българското дружество Тотал Терм, специализирано в инженеринга на ОВК системи. Ето какви важни насоки дадоха специалистите от компанията по темата.

Градски апартамент: какви са възможните варианти за отопление?

Ако живеете в градски район, който не разполагат с ТЕЦ, можете да изберете електрическо отопление. В този случай съществуват два основни варианта, които се отличават с достъпност и екологичност:

  • Електрически котел с отоплителни тела или електрически конвектори: Тази опция изисква ниска първоначална инвестиция, но по-високи експлоатационни разходи, тъй като количеството потребена ел. енергия се отдава в помещението като енергия за отопление;
  • Термопомпен агрегат: от обикновен климатик до термопомпа или VRV система. В този случай първоначалната инвестиция е по-висока, но последващите разходи за ел. енергия са от 2 до 5 пъти по-ниски.

Извънградска къща в планината: как да я стоплим?

„За такива обекти от решаващо значение е местоположението, тъй като то определя различните годишни температури, както и възможността за присъединяване към електропреносна мрежа, каква отоплителна мощност може да се поддържа и има ли опция за използване на възобновяеми енергийни източници”, поясниха от Тотал Терм.

Важно е да се вземе предвид и наличието на басейн, зимна градина и т.н., както и дали сградата се ползва целогодишно. “Едва след изясняване на всички условия, може да се избере най-ефективната система за отопление“, допълниха специалистите.

Когато здравето е най-важно…

„Най-честият недостатък на различни отоплителни решения от гледна точка на комфорта и здравето е ниската влажност на въздуха. Такава наблюдаваме при котли и радиатори, работещи при температури над 80 °С. А при директно обдухващи отоплителни тела могат да се получат силни въздушни струи, водещи до схващания, пренос на прах и бактерии и т.н.“, поясниха специалистите.

Те посъветваха още, ако се търси положителен ефект върху комфорта и здравето, да се заложи на нискотемпературни системи – например термопомпа или кондензен газов котел в комбинация с нискотемпературни радиатори или конвектори. „Системата LowH2O на белгийския производител JAGA N.V. например, се характеризира с ниско съдържание на вода, което води до сериозна икономия на енергия, като същевременно въздухът в помещението се подгрява при температура на циркулиращата вода от 30 °С. Този вид отоплителни тела не изсушават въздуха, не задържат прах и равномерно затоплят целия обем на помещението“, заявиха от компанията.

Термопомпа – кога е подходяща?

Термопомпата е подходящо решение за отопление и охлаждане в случаите, когато разполагате с достъп до централно електрозахранване и възможност за сравнително висока първоначална инвестиция.

„Сравнено с газов или електрически котел, термопомпеният агрегат струва няколко пъти повече. Въпреки това термопомпата е надежден, икономичен и екологичен вариант, а ниските експлоатационни разходи водят до възвръщане на инвестицията в рамките на няколко години“, обясниха от Тотал Терм.

Радиатор, конвектор или нискотемпературно тяло – как да изберем?

Отоплителните тела се избират според вида на инсталацията и източника за производство на топлинна енергия. „При котли на твърдо гориво например, може да се използва всякакъв вид отоплително тяло – чугунен радиатор, панелен радиатор, алуминиев радиатор, конвектор с естествена или принудителна вентилация. Този тип инсталации имат висока работна температура, но не разполагат със система за икономия на енергията и изгарят горивото независимо от конкретните нужди от отоплителна енергия в даден момент“, посочиха от българското дружество и допълниха: „При кондензните газови котли или термопомпените инсталации наблюдаваме обратното – температурата на отопление се поддържа възможно най-ниска, затова имаме нужда от отоплителни тела, които отдават топлина при ниски температури. Вариантите са да увеличим броя на алуминиевите глидери, за да се постигне по-голяма площ на топлоотдаване, или да използваме вентилаторни конвектори, които са ефективни и икономични, но шумът от вентилаторите им създава известен дискомфорт“.

„Нискотемпературните конвектори с естествена вентилация от своя страна топлоотдават при работни температури над 35 °С. Те са компактни, безшумни и икономични, като равномерно и плавно затоплят целия обем на помещението без да създават дискомфорт и без да изсушават въздуха. Пример отново можем да дадем с конвекторите LowH₂O на JAGA N.V.“, продължиха от Тотал Терм.

Кой тип котли най-лесно се обслужва?

Както знаем, котлите на твърдо гориво изискват доставка на дърва, въглища или пелети, зареждане на материала, постоянно настройване, почистване на горивната камера или горелката и т.н. При котлите на нафта и газ обслужването е сведено до минимум, а интегрираните системи за автоматизиране и контрол позволяват еднократна настройка и предполагат целогодишна безпроблемна работа на котела без нужда от допълнителни грижи.

„Може би най-ефективни и удобни са кондензните газови котли и термопомпените агрегати. При тях човешкият фактор е сведен до минимум, а ефективността е максимална. При нужда от допълнителни настройки на температурата на отопление или битовата гореща вода, съответните мобилни приложения позволяват това да се извърши от всяка точка на света“, допълниха още от Тотал Терм.

Прочетете цялата статия на сайта на ИНЖЕНЕР.BG

МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ВСИЧКИ НАШИ ПРОДУКТИ И ЦЕНИ В СЕКЦИЯ КАТАЛОЗИ